İşitme sağlığınızı en son ne zaman kontrol ettirdiniz?
İşitme kaybının erken teşhisi oldukça önemlidir. Çünkü; erken müdahale ile işitme kaybının ilerlemesi durdurulabilir veya yavaşlatılabilir. Erken teşhis, işitme sorunlarına yönelik uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesini ve işitme cihazları veya diğer destekleyici araçların doğru zamanda kullanılmaya başlanmasını sağlar.
işitme kaybı şüphesi olan herkesi; destek ve danışmanlık almalarının yanı sıra yaşam kalitelerini artırmak, kişisel tercihlerine ve ihtiyaçlarına uygun işitme cihazı çözümlerini öğrenmek adına ilk adımı atarak Ezgi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi’mizi ziyaret etmeye bekliyoruz.
Ezgi Yılmaztürk Uğraş
İşitme kaybı ve işitme cihazı uygulaması.
İşitme kaybınız zaman içerisinde nasıl ilerliyorsa tedavi süreçlerinde de işitme cihazlarına alışmak için kendinize zaman tanımalısınız. Çünkü beynimiz zamanla duymadığı sesleri unutur. “Duyuyorum ama algılayamıyorum.” olarak sıkça duyduğumuz bu ifade bunun bir örneği ve aynı zamanda işitme kaybınız olabileceğini gösteren bir belirtidir. İşitme cihazı uygulamasında amacımız öncelikle iki kulakta oluşan işitme kaybını dengelemek ve doğru seviyeye gelene kadar cihaz kullanan kişiyi seslere alıştırmak.
İşitme kaybı olan kişi için en önemli adım işitme cihazlarını gerektiği şekilde kullanmaya başladıktan sonra var olan algı seviyesini korumaya yönelik çalışmalar yapmak. Sonraki süreçte ise düzenli uygulama ve takibi ile algı seviyesini yükseltmek hedeflenir.
İşitme cihazı kullanımının uzun yıllar birlikte çalışmayı gerektiren bir yolculuk olması ancak bu ayrılmaz iki bütünle doğru tedaviye ve başarıya ulaşmaktan geçer. Böylelikle bu adımları takip eden kişiye işitme cihazı kullanmak her geçen gün daha iyi gelecektir.
İşitme cihazı kulağı tembelleştirir mi?
- Bu soru toplumda nasıl yayıldığını bilmediğimiz bir söylentiden ibarettir. İşitme cihazını kişi ne kadar erken kullanırsa kötüleşen durumu o kadar kurtarabiliyoruz. İşitme kaybının ayırtma problemlerine, gürültüde ayırt etme problemlerine ve yön bulma problemlerine yol açtığını bu durumlar ile zihni zamanla yaşlandırdığından bahsedebiliriz. İşitme cihazı kullanımında ne kadar erken müdahale edebilirsek eksilmesini önleyebildiğimiz bu durumlar bize kazançtır. Daha sonra geri dönülmez hasarlar oluştuğunda en iyi cihazları alsanız dahi geri kazanamayacağınız durumlar söz konusu oluyor. Yani işitme cihazları kulağı tembelleştirmez tam aksine hayat kurtarır, yaşam kalitenizi arttırır.
İşitme kayıplarında ilk adım nedir?
- Odyolojik tedavilerde ilk adım, yapılan işitme testlerinin değerlendirilip işitme kaybına uygun olan cihazının seçimi ve doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Doğru uygulanan tedavi kişinin yaşam kalitesini arttırır.
İşitme cihazları hangi koşullarda kullanılır?
- İşitme kaybı zaman içerisinde sinsi ilerleyen bir yapıya sahiptir. Bu sebeple işitme kaybını tespit eder etmez işitme cihazı uygulaması oldukça önemli bir yere sahiptir. İşitme kaybının sinsice ilerlemesi ifadesi ile bahsettiğimiz durum işitme kaybının zaman içerisinde azalırken kişideki algı seviyesinde de azalma durumu gerçekleştirmesidir. İşitme cihazı uygulamasında ilk adım bu algı seviyesinin daha fazla düşmesini engellemektir. Bu yüzden algı seviyesi yetersiz bir seviyeye düşmeden işitme cihazını bir an önce kullanmak doğru bir davranış olacaktır.
İşitme cihazını kullanımının işitmenin yanında bireylere etkisi nedir?
- İşitme cihazı uygulamaları, işitme kayıplı bireylerin yaşam kalitesini ve konforunu arttırmak amacı ile tedavi amaçlı önerilir. İşitme kaybı olan kişilerin bu cihazları kullanması sosyal hayatı olumlu yönde etkilemektedir. Fayda görebilme ihtimalinin yüksek olmasına rağmen, ön yargıları ve toplumda doğru bilinen yanlışlar sebebi ile işitme cihazı kullanmayan birçok kişi bulunmaktadır. İşitme cihazı hakkında yapılan çalışmalar işitme kaybı olan bireylerin, işitme cihazı uygulamasından faydalandığında işitme cihazı kullanmayan kişilere göre daha az depresyon eğilimi gösterdiklerini, yaşam kalitelerinde artış gözlendiği görülmektedir...